SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, March 6, 2012

PILIHAN KURSUS IJAZAH SARJANA MUDA BAGI LULUSAN STPM (STUDY LOCALLY OR ABROAD?)

Tanggal 7 Mac 2012 menamatkan debaran calon-calon STPM 2011 apabila keputusan peperiksaan berkenaan diumumkan secara serentak di sekolah, laman sesawang MPM dan khidmat mesej pesanan ringkas (SMS) mulai pukul 12.00 tengah hari. Lulusan STPM diberi keutamaan untuk mengisi kira-kira 40,000 tempat yang disediakan di universiti tempatan untuk kursus ijazah asas. Saingan calon lulusan STPM ialah lepasan matrikulasi, sijil dan diploma politeknik, UiTM dan institusi pengajian lain yang setara.

Calon STPM yang memperoleh pencapaian purata nilai gred kumulatif, PNGK (CGPA) yang tinggi tidak menghadapi masalah besar untuk membuat pilihan kursus yang dihajati. Misalnya, calon STPM yang mencatat PNGK 4.0 (purata gred A) boleh melamar kursus-kursus kritikal yang menjadi rebutan seperti perubatan, pergigian, farmasi, optometri, kejuruteraan dan seni bina (sains), serta undang-undang, perancangan kewangan, perakaunan dan ekonomi (sastera dan kemanusiaan). Andai kata berlaku lebihan permintaan tempat, markah kokurikulum (10 peratus) bakal menjadi penentu.

Namun, bagi calon-calon STPM yang memperoleh keputusan yang sederhana atau "cukup makan", mereka akan berada dalam dilema dan di persimpangan. Ketepatan dalam memilih kursus yang cocok dengan PNGK sangat penting. Pandangan profesional seperti kaunselor pelajar dan guru sekolah mungkin boleh membantu lulus STPM membuat keputusan yang terbaik.

Calon-calon terbaik boleh memiliki peluang yang yang lebih luas dari segi pilihan kursus dan universiti idaman. Calon biasa-biasa harus menerima hakikat bahawa pilihan mereka menjadi agak terhad dan tidak boleh terlalu meminta (demanding). Bagi calon yang mampu membiayai kos pengajian, mereka boleh beralih ke universiti swasta yang menawarkan program pengajian berkembar dengan universiti ternama dalam dan luar negara.

Buat masa ini, terdapat sejumlah 20 universiti awam tempatan, tetapi kebanyakannya menawarkan kursus sains dan teknikal. Universiti yang bertaraf premier ialah UM, UKM, UPM, USM dan UTM. Walaupun USM bukan berada pada kedudukan teratas dalam penarafan tempatan dan antarabangsa, USM menikmati kelebihan sebagai universiti Apex (accelerated programme for excellence), iaitu dengan suntikan kewangan yang besar supaya mendaki puncak kecemerlangan sebagai universiti bertaraf dunia. Keputusan kabinet bertarikh 27.8.2010 itu menyebabkan saingan untuk mendapat tempat di USM lebih sengit dan pemohon perlu melepasi tapisan khas inventori universiti di Malaysia (Malaysian University Inventory, Munsyl).

Universiti Malaya pula memiliki kelebihan dari segi reputasi sebagai universiti sulung negara dan kekuatan alumni yang menguasai kepimpinan politik, akademik dan korporat sejak sekian lama. UKM sebagai pelopor pengajian tinggi dalam bahasa Melayu sepenuhnya telah membuktikan keupayaan dengan kualiti siswazah yang mendapat pengiktirafan antarabangsa. Pelajar dari seluruh dunia juga mula beralih ke Malaysia memandangkan dasar kecurigaan negara-negara Barat terhadap warga Asia Barat yang dilabel sebagai penyokong kegiatan militan.

Walaupun bilangan universiti awam dan swasta tempatan masih boleh menampung permintaan tempat untuk kursus ijazah sarjana muda, masih banyak pelajar menanam impian untuk belajar di luar negara. Biasiswa JPA, Mara dan Petronas yang begitu terhad menjadi rebutan hingga membabitkan campur tangan politik yang tidak sepatutnya berlaku. Dasar pembiayaan yang memberi keutamaan kepada pelajar kurang berkemampuan dan rujukan kontrak sosial ketika kemerdekaan perlu dijadikan pegangan.

Sebagai contoh, kursus perubatan di United Kingdom boleh mencecah kos RM1 juta, manakala di India dan Indonesia dalam lingkungan RM300,000. Kini, sekolah perubatan terbaik dunia seperti John Hopkins (Amerika Syarikat), Monash (Australia) dan beberapa universiti terkemuka Britain dan India membuka cawangan di Malaysia bagi menampung permintaan di rantau Asia Pasifik dan Timur Tengah. Sesetengah kursus memerlukan pelajar menghabiskan sekurang-kurangnya setahun di universiti induk universiti yang berkenaan di negara asal masing-masing.

Pemilihan kursus sangat bergantung kepada matlamat yang ada dalam minda pelajar. Ada pelajar yang meletakkan peluang kerjaya sebagai sebab memilih kursus sarjana muda. Misalnya, pelajar beranggapan bahawa kursus pendidikan di UPSI dan Institut Pendidikan Guru (IPG) sebagai jaminan untuk terus mendapat pekerjaan sebaik sahaja menamatkan pengajian.

Hakikatnya, tiada sebarang jaminan bahawa kelulusan ijazah sarjana muda ialah tiket automatik jaminan kerja. Perkara yang boleh dilakukan ialah mencatat keputusan akademik sebaik mungkin dalam sepanjang tempoh pengajian, di samping menyerlahkan bakat kepimpinan dan ciri keperibadian yang bersesuaian dengan keperluan modal insan minda kelas pertama. Manusia hanya boleh berusaha dan merancang, tetapi ketentuan jodoh, rezeki dan umur ialah urusan-Nya jua...

785 comments:

«Oldest   ‹Older   601 – 785 of 785
Anonymous said...

Salam cikgu, apakah patut saya berhenti mengambil foundation in social science dlm sektor swasta yang kini saya ambil dan terima tawaran ke diploma in town planning di uitm? Saya confuse dan tidak berminat town planner tetapi saya rasa berat hati untuk tidak pergi kerana ibu bapa saya inginkan saya masuk uitm apakah pendapat cikgu?

cikgu azhar said...

Salam,

keputusan akhir di tangan sdra.
pendapat ibu bapa sdra. ada benarnya kerana diploma uitm ialah laluan untuk ijazah. boleh tukar bidang pengajian asalkan pencapaian pngk baik. misalnya, ambil undang-undang, BBA, IT dan sebagainya.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Salam.cikgu bidang apakah yg sesuai untuk saya ambil jika pointer saya hanya 3.4 sahaja?jika saya mahu bidang kejuruteraraan ,bolehkah saya mengisi bidang itu di upu untuk bertanding dengan kawan kawan yg lain??

Anonymous said...

Assalamu'alaikum, cg. sy skrng umur dah 20 tahun dan sedang mengambil foundation medical science di sebuah ipts. slps spm sy terus ke mesir dgn pembiayaan sndri. namun setelah berlakunya 'chaos' di sana, sy pulang ke Malaysia setelah selesai setahun berada di sana. dan sekarang sy berada di sebuah ipts. Sy mmng nk sambung bidang prubatan memandangkan di mesir haritu sy ambil bidang perubatan. Prestasi sy di ipts skrng biasa2 shja yg mna tdak lah mencapai pointer 3.5, tapi masih berada di atas pointer 3.0. Namun, pencapaian ini amat rendah potensinya utk diterima masuk ke dalam bidang perubatan ni. dan kalau boleh sy nk memohon kemasukan ke ipta. Soalan sy, adakah dengan umur sy yg bakal memasuki umur 21 tahun hdapan, memungkinkan sy utk mengambil stpm sbg calon sklh pd tahun hdpn (2015)? Dan sekiranya slps stpm sy nk ambil bidang perubatan, apakah subjek2 yg perlu sy ambil? apakah keputusan minima stpm utk ambil medic?

cikgu azhar said...

Salam

anony nov 17: tahniah, 3.4 kira tinggi juga. boleh cuba u. komprehensif: uitm, ump, unimap, utem.

anony nov 20: saingan ke fakulti perubatan memang sengit. biasanya kena dapat 4.0; 3.9 pergigian, farmasi, 3.8 optometri.
kalau stpm biasanya matematik T, chemistry, biologi, pengajian am, muet. kena daftar sebagai calon persendirian. lebih baik cuba dip. sains uitm, cuba capai pngk terbaik, baru mohon mbbs, md.
teruslah berusaha, insya-Allah suatu hari nanti cita-cita murni sdra/i bakal tercapai, cepat atau lambat sahaja.

Wallahu a'lam ...

Ahmad Najmi said...

Salam cikgu..nak Tanya.. Saya ni student stpm yg ambil jurusan kemanusiaan subjek BM,ekonomi ,pengajian perniagaan Dan p.am..boleh tak saya ambil sarjana muda arkitek bila saya dah graduate stpm ni? Tq

cikgu azhar said...

Salam,

sudah dijawab dalam entri 'prospek pelajar jurusan kemanusiaan.

Pencinta Ilahi said...

sy ada berbincang menganai kursus bukan pendidikan tetapi ingin bergelar pendidik. Mksud sy jika sy mendapat degree bm .adakah sy perlu mnymbung dip. pndidikan pula.

cikgu azhar said...

jika untuk guru sekolah, memang kena ada dip.ed, tetapi untuk bergelar pensyarah (guru ipta / s) kena sambung sarjana dan Ph.D

TRB said...

Slam sejahtera cgu. Mungkin masih trrlalu awal utk saya brtanya kerana rsult stpm keseluruhan belum diumumkan ttp result muet sdh diumumkan dan saya hanya mndpt band 2. Mulai thn 2015 utk menyambung ijazah dalam bidang sastera syaratbya prlu.mdpt band 3 ke atas. Misalnya kputusan stpm kseluruhan sy mndpt 3.0++ adakah saya layak menyambung ijazah dlm bidang sstera? Saya sgt risau.. boleh bagi sedikit nasihat.
Terimakasih..

Siti Nuridayu said...

salam cikgu .. saya pelajar stpm 2013/2014 . saya mndpt band 3 dalm muet dan aggaran saya saya mgkin dapat ktsan stpm yg elok brdasarkan kputsan sem lepas . tapi saya punya matematik pergkat spm D. sub yg lain semua kredit . kursus apa yg sesuai dengan saya tanpa mewajibkan perlu kredit math prgkt spm ? saya mohon prtolongan cikgu sebb kebnyakkan kursus yg saya nak math perlu kredit ;(

Alif Asyraf said...

Assalam ckgu. Saya bekas pljr stpm 2014. Saya nak mita pndpt ckgu. Subjek yg sya ambil adalah p.a, geografi, sejarah dan sastera. Saya berminat kos perncangan bdr dan wilayah dkt UM. Jangkaan pointer saya dlm 3.75 kerana sya telah mndptkan yg terbaik bg stiap penggal dlm stpm. Apakah pndpt ckgu? Blehkah saya dpt kos tersebut ?

Alif Asyraf said...

Assalam ckgu. Sya bekas pelajar stpm.2014 dan sdg menunggu kputusan..saya jgkakan kputusan saya dlm 3.75 kerana sya telah dpt yg terbaik utk stiap pggl. Sya ambil subjek p.a,geografi sjrah dan sastera. tp saya berminat kos perancngan bdr dan wilayah dkt um, blehkan saya dpt kos tu ckgu?

cikgu azhar said...

Salam,

TRB: Layak. Band 3 ialah syarat pengijazahan. Maka, sebelum tamat pengajian U, kena capai band 3.

Siti Nuridayu: cuba pengajian bahasa, sejarah, kerja sosial. sebenarnya banyak kursus masih layak, semak dengan terperinci.

Alif Asyraf: Insya-Allah jika geografi boleh dapat A. kebanyakan kursus di RU kena hadapi temu duga. bersedialahya.

Wallahu a'lam ...

confius said...

Salam cikgu...sy nk brtnya sy mrupkn pljr lpsan stpm 2014 aliran agama dimana sy mgmbil mtapljran usuluddin dan syariah. Sy mndpt kputusan 3.1 dan muet hnya band 2. Sy nk tnya ckgu uni mne yg mnwarkn progrm ijazah sesuai dgn aliran sy dan kptusan yg sy prolehi.tq ckgu

cikgu azhar said...

Salam sdra/i 'confius'

tahniah, rasanya tiada masalah untuk permohonan U, kecuali kursus kritikal. boleh buat semakan di portal rasmi upu
https://online.moe.gov.my/upu/emas/index_syarat.php?pagefunc=syaratByBidang&carian1=002&carian2=AS&carian3=A

RU: UKM, UM, UPM, UTM
U komprehensif: UIAM, Usim, UiTM

Selamat memohon berjaya hendaknya. Amin

Anonymous said...

salam cikgu.saya mahu bertanya ,saya mendapat keputusan diploma cgpa 3.9 dan masih di semester akhir uitm.saya ingin memohon sarjana muda di USM adakah boleh jika masih belum tamat pengajian? dan adakah saya ada peluang mendapat tawaran di USM dengan keputusan saya? terima kasih cikgu..

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu, saye telah ambil kos accounting dgn pointer hanye 2.33 . Saye sgt risau kalau saye x dpt sambung degree dimana2 tempat. Saye mohon nasihat dari cikgu..

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu :)
Saya pelajar lepasan STPM 2014
jangkaan saya result penuh dalam 2/3/1015 ni mungkin dapat dalam 3.12 saya jurusan kemanusiaan P.am, sjh, eko 3 pointer dan perniagaan dapat 3.25 Muet band 3. adakah saya layak ditawarkan ke ipta awam dalam bidang perniagaan dan juga usm dalam bidang pengurusan. maaf susahkan cikgu kerana bertanya. Terima Kasih

Anonymous said...

Assalam ckgu . Saya ada soalan.kalau saya masuk ipg dan pengkhususan saya ialah BM.selalunya minor saya akan dapat subjek apa ya?saya teringin sangat untuk dapat minor bahasa inggeris.adakah itu mustahil untuk pengkhususan BM?

cikgu azhar said...

W.salam

anony feb 14,5.29
Tahniah, jika upu membenarkan kemas kini setelah keputusan semester akhir, tiada masalah. mengapatidak terus sahaja di UiTM sehingga B.Acc dan ACCA?

anony feb 14
bergantung kepada u yang dipohon. ipts langsung tiada masalah. RU persaingan tinggi, u komprehensif boleh cuba, tidak rugi pun mencuba

anony feb 19
tahniah atas pencapaian pngk 3.12, mohon sahaja RU dan u komprehensif. Insya-Allah lekat satu. jikaterlepas u idaman tidak mengapa sebab boleh berbuat demikian untuk ijazah tinggi (sarjana dan Ph.D)

anony feb 17
bergantung kepada ipg yang ditempatkan. misalnya jika ipg berteraskan bahasa, tiada masalah gandingan kedua-duanya. buat semakan terkini portal ipgm atau hubungi terus menerusi telefon.

Wallahu a'lam ...

Vanila Coklat said...

salam,cikgu boleh saya tahu apa syarat kelayakan untuk memohon kos komunikasi di uum??

cikgu azhar said...

Salam Vanila Coklat,

Mula-mula syarat yang disalin daripada portal rasmi UUM:

SYARAT KEMASUKAN BAGI LEPASAN STPM

Syarat Am Universiti:

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Setaraf dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia atau
kepujian Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia Kertas Julai.
dan Lulus Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00 dan mendapat sekurang-kurangnya:

Gred C (NGMP 2.00) mata pelajaran Pengajian Am;
dan

Gred C (NGMP 2.00) dalam dua (2) mata pelajaran lain.
dan Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 1 (Band 1) dalam Malaysian University English Test (MUET);

SYARAT KEMASUKAN BAGI LEPASAN STPM
BIL
(i)
Program
Pengajian
(ii)
Kod
(iii)
Tempoh
pengajian
Kelayakan Minimum STPM
Syarat Am Universiti
Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Setaraf dengan
mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa
Melayu/Bahasa Malaysia atau
kepujian Bahasa
Melayu/Bahasa Malaysia Kertas Julai.
dan
Lulus Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
dengan mendapat sekurang
-
kurangnya PNGK 2.00 dan
mendapat sekurang
-
kurangnya:

Gred C (NGMP 2.00) mata pelajaran Pengajian
Am;
dan

Gred
C (NGMP 2.00) dalam dua (2) mata
pelajaran lain.
dan
Mendapat sekurang
-
kurangnya Tahap 1 (Band 1) dalam
Malaysian University English Test (MUET).
ALIRAN SAINS DAN SA
S
TERA
1
SARJANA MUDA KOMUNIKASI
DENGAN KEPUJIAN
UA02
08 Semester
Memenuhi Syarat Am Universiti
serta
KEPERLUAN KHAS PROGRAM
Mendapat sekurang-kurangnya lulus pada peringkat SPM dalam mata pelajaran;

Bahasa Inggeris atau Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam Malaysian University English Test (MUET).

Nota:

Kelulusan sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.00) pada peringkat STPM bagi mata pelajaran Bahasa Melayu /
Kesusasteraan Melayu boleh diterima sebagai ganti syarat kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat SPM

(http://hea.uum.edu.my/images/stories/Undergrade/Admission%20Req/SYARATKEMASUKANSTPM.pdf)

selamat membuat permohonan, semoga berjaya hendaknya, amin ...

Anonymous said...

Salam cikgu, saya hanya dpt cgpa 2.75 dlm STPM 2014. Apakah bidang yg saya patut ambil? saya amat menginginkan menyambung pelajaran ke peringkat ijazah.

nur Hidayah said...

assalammualikum cikgu..saya ingin bertanya tentang kos pendidikan..saya ingin menyambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dlm bidang pendidikan..saya ingin ambil kos pendidikan katering atau pun ekonomi rumahtangga sebab saya dari kos diploma seni kulinari jadi saya ingin sambung dalam bidang ini..jadi saya ingin tanyakan pendapat cikgu tentang u mana yang ada menawarkan kos yang sayan ingin supaya dpt kerja sbgai cikgu...

nur Hidayah said...

assalammualikum cikgu..saya ingin bertanya tentang kos pendidikan..saya ingin menyambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dlm bidang pendidikan..saya ingin ambil kos pendidikan katering atau pun ekonomi rumahtangga sebab saya dari kos diploma seni kulinari jadi saya ingin sambung dalam bidang ini..jadi saya ingin tanyakan pendapat cikgu tentang u mana yang ada menawarkan kos yang sayan ingin supaya dpt kerja sbgai cikgu...

asmadi ibrahim said...

AssSalam cikgu..anak sy dapat 3.0 stpm 2015..layak ke untk mntak cikgu

Fuey said...

Salam cikgu,saya merupakan pelajar PJJ Tahun 1 di USM.Saya mengambil jurusan Sains Kemasyarakatan,subjek major belum ditentukan lagi.Dalam Jurusan Sains Kemasyarakatan, terdapat 3 subjek yang boleh diambil,iaitu Sains Politik,Ekonomi, Antropologi/Sosiologi.Saya nak tanya cikgu,mana satu subjek yang mempunyai lebih banyak peluang kerja.Dan apakah jenis biasiswa yang boleh dipohon oleh pelajar PJJ seperti saya ? Terima kasih.

Anonymous said...

Assalamualaikum ckgu... Saya trbaca blog ckgu ni..saya bru dpt keputusan stpm 2014.. 3.00 ..muet plak band 4.. Lyak tk utk sya apply kos sains kesihatan?

Anonymous said...

assalamu'alaikum cikgu .
saya pelajar lepasan stpm 2014 .
result saya 3.08 . muet band 2 .
bm B-, PA B+ ,SJ B ,PP B+
apakah bidang kursus yang sesuai dengan result yang saya dapat ?

Anonymous said...

ckgu..sya lpasan stpm 2014..dan mendapat 2.42..bolehkah sya ke universiti dengan PNGK itu? dan universiti apakah yang sesuai dan bidang apakah yang sesuai dengan pointer sya?

Anonymous said...

Salam..Minta bantuan cikgu..apakah peluang pekerjaan dalam bidan Psikologi:
1.Kerja Sosial
2.Psikologi Industri & Organisasi
3.Pembangunan Belia & Komuniti
saya memohon ketiga-tiga bidang ini di Ums dgn Pointer 3.0 dan muat Band 3..adakah peluang pekerjaan saya d masa hadapan cerh jika saya mndpt slah satu drpd kursus trsebut..

Hazrul said...

Assalammualaikum cikgu,mohon pencerahan,saya pelajr form6 tahun 2014,Kursus Psikologi di Ums memerlukan maths serta sains mendapat kepujian d pergkat SPM,saya amat bermnat mengikuti bidg psikolgi akan tetapi maths saya mendapat D dan Sains Mendpt A..adkah sya akan berpeluang mengikuti kursus berkenaan,mohon pencerhan bantuan amatalah dihargai..

Anonymous said...

Saya anonymous Mac 3,2015 4:37
saya memohon maaf kerna x membrikan maklumat yg mencukupi.Saya adalah pelajar ting.6 dan mendapat Pointer 3.00 serta muet Band 3.

Anonymous said...

Salam cikgu...

adik saya baru sahaja dapat keputusan SPM. Dia ingin sangat mengembangkan bakat seni visualnya yang mendapat cemerlang dalam SPM. malangnya dia tidak layak masuk IPTA oleh kerana keputusan matametiknya gagal. apa perlu adik saya buat selain dari masuk kolej swasta yang belum tentu di iktiraf selain mahal yurannya? Tq

afiq08 said...

Assalamualaikum cikgu.
Saya pelajar lepasan STPM 2013/2014. Saya mendapat PNGK 3.50 dgn MUET hanya mendapat Band 3. Saya berada dlm dilema utk memohon kursus apa yg sesuai utk saya. Saya ingin memohon Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan dan Inovasi di UKM tapi saya bimbang jika tidak mendapat tempat oleh kerana Pengajian Perniagaan saya secara keseluruhan mendapat B di samping saya tidak mengambil Prinsip Perakaunan semasa SPM. Adakah saya layak utk memohon kursus tersebut? Adakah saya akan menghadapi persaingan yg sengit? Adakah saya berpeluang mendapat tempat untuk kursus tersebut di UKM?

cikgu azhar said...

W.salam,

Anony feb 27: cuba pengajian bahasa asing UM, UPM. juga UiTM

nur Hidayah: cuba B.Ed Upsi dan B.Tech. Ed (Kemahiran Hidup) UTM

Tuan Asmadi Ibrahim: Insya-Allah layak

Fuey: mana-mana major pun o k, dengan syarat pngk tertinggi. biasiswa memang sukar

Anony Mac 3 (5:35, 9:07) sudah dijawab dalam entri lain

Anony 11.29: layak memohon, tetapi keputusan ditentukan oleh senat universiti yang dipohon

Anony 4:37, tahniah. sebenarnya peluang kerja bersifat terbuka. belajar dahulu dan catat pngk tertinggi

Anony 7.03: masuk tingkatan 6 dahulu, sambil menduduki SPM matematik ulangan Jun.

Afiq08: Mohon sahaja UKM(kategori RU). Cuba kursus yang sama di u komprehensif. Insya-Allah, pencapaian sdra. memang cemerlang untuk diketepikan.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu..sya calon spm 2014..dan baru2 ini bru mndpt keputusn spm..keputusn sya sangt mengecewkn..sya
hanya mndpt 2A,1A-,4B+,1B,2C,1F...sya gagal
dlm subjek add maths dan mndpt A dlm BM,SEJ,SC dan mndpt B dlm subjek
AKAUN,PQS,PSI,BA,MTdan mndpt C dlm subjek EKO dan BI..sya brasa sangat sedih krana
mmpunyai satu subjek yg fail dan ia seolah olah
mncacatkn slip keputusn sya..sya brasa sgt malu krana x mampu mmbanggakn ibu bapa sya..sya berasa sgt rendah diri..adakh kegagln sya dlm subjek add maths menjejaskn twrn ipta
kpd sya? dan apakh bidg yg sesuai utk sye
pohon slps ini?adakah keputusn sya utk mngmbil stpm adalh pilihn yg tepat?Saya hrp cikgu dpt mmberikan nasihat dan pilihn yg terbaik kpd saya..

Anonymous said...

salam

Anonymous said...

Salam cikgu. Saya lepasan stpm. Saya dapat 3.25.. pengajian perniagaan saya A-.. layak kah saya untuk sambung hartanah sedangkan spm saya tk amik addmath. Tapi math saya A masa spm. And U mana yg layak saya mohon?

cikgu azhar said...

W.salam,

anony mac 4: sudah dijawab dalam entri lain

anony mac 5: tahniah atas pencapaian cemerlang stpm. cuba real estate UiTM

syarat kemasukan:

Pass in STPM or equivalent with a minimum of three (3) principals including a minimum of principal C for General Paper and a minimum of principal B- for the two of the following subjects:–
• Mathematics
• Physics
• Chemistry
• Biology
• Economics
• Accounting
• Business Management
• History
• Geography
• Visual Arts

baca lebih lanjut: http://www.fspu.uitm.edu.my/v1/academic-programmes/undergraduate/ap225-bachelor-of-estate-management-hons.html

Anonymous said...

Salam cikgu, sy lepasan stpm dgn mndpt pngk 3.0 ttpi muet hnya mndpt band 2..sy ingin mmhon sarjana muda pnddikn (pnddikan khas) d ukm..adakah sy layak atau tidak memohon jrusn trsbut?

cikgu azhar said...

Salam,

layak memohon, tetapi persaingan untuk kursus pendidikan, RU memang sengit. berdoalah. kalau ditawarkan kursus lain, u komprehensif pertimbangkan kemudian ...

Anonymous said...

Salam. Saya pelajar lepasan Stpm 2014. Saya mendapat pngk 3.00 . Bolehkah saya mengambil ijazah di upsi?

kumawo said...

Salam :)
cikgu saya lepasan stpm 2014 dlm jurusan sains sosial. saya ambik subjek p.am, sejarah, syariah dan b.arab. Alhamdulillah saya memperoleh 4.0 dan muet band 3 namun adakah saya layak menyambung ijazah dlm undang2 atau dlm bidang sosiologi di luar negara? boleh cikgu berikan cadangan.saya juga menjadi dilemma apabila ibu menyarankan agar saya memohon bahasa arab di UM @ UIA manakala bapa suruh masuk ipg jadi cikgu. Bagi tidak mengecewakan mana2 pihak saya mengisi permohonan semua bidang yakni mengikut ibu bapa dan juga minat saya. Namun saya khuatir apabila keluar result kelak, saya masih buntu dan masih tidak membuat keputusan T.T inshaallah kalau cikgu berkelapangan, boleh cikgu suggestkan yang mana yang terbaik utk saya. Terima Kasih

Anonymous said...

Saalam Cikgu,Apakah kebaikan memilih Kursus Ijazah Sarjana Muda Kerja Sosial,adakah ia lebih baik dari peluang pekerjaan yg mampu dbrikan oleh ijazah pendidikan,setahu saya ijazh kerja sosial baru sahaja dibuka dlam ngra,brikutan keperluan graduan dlm bidg trsebut dalam institusi kerajaan,adakah peluang kerja saya lebih besar jika memilh kerja sosial berbndg pendidikan,kerana pendidikan amat sengit utk mendptkan tmpat d U..

cikgu azhar said...

Salam,

anony mac 13: boleh dan layak memohon ke upsi

kumawo: tahniah antara 390 calon 4.0 seluruh negara. insya-Allah, boleh cuba biasiswa jpa / Mara untuk ke luar negara. hakikatnya cita-cita ke luar negara tetap boleh tercapai andai kata perlu belajar ijazah asas di UM / UIAM. nanti kita bincang setelah keputusan diperoleh. sementara itu, cuba hubungi bahagian penajaan biasiwa jpa / Mara; lebih baik bersemuka di K L.

anony mac 14: kalau rezeki tidak ke mana-mana. banyakkan solat dhuha, tahajjud dan bermunajat. rujuk maksud ayat 2-3 surah at-Talaq (dikenali sebagai ayat seribu dinar oleh peniaga). ok, kalau dapat mana-mana bidang pengajain, pastikan sdra/i mencapai pngk terbaik di samping menggilap kemahiran insaniah yang juga terbaik.

Wallahu a'lam ...

Hunny 97 said...

assalamualaikum.....saya pelajar lepasan SPM n sya ambik aliran sains tp xde bio dan digantikan dgn account....result sya cukup2 makan je... sye hanye peroleh lima credit....tp sya ingat nak ambik diploma in computer forensic...maths sye kredit...adekah sye layak ambik kos nie....and blh x ckgu bg pendapat uni atau kolej mane yg menawarkan....program nie...tq

cikgu azhar said...

W.salam Hunny 97,

kalau ipts, MSU Shah Alam. Tiada masalah dengan spm sdri. sebab boleh buat foundation dahulu. klik http://www.msu.edu.my/v10/faculty-information-sciences-engineering/diploma-computer-forensic.php

Anonymous said...

Salam..Cikgu,saya pelajar lepasan STPM 2014 dan mndtp pngk 3.00 dan Muet Band 3,adakah peluang saya mendapt kursus pendidikan dgn keptsan sperti ini,saya takut kerana ada byk persaingn dalm mndptkan tmpat dlam Kursus pendidikan dan adakh lelaki lebih brpeluang daripada perempuan krna saya seorang lelaki,..mohon pnjelasan dari cikgu..

Anonymous said...

Anonymous said...
Slm ckgu kalau result saya 3A-(sej,ag,bm),1B+(tassawwur),2C+(phy,chem),1C(math),2D(bio,bi),1E(add.math)...layakkah saya nengambil diploma sains gunaan saya mmg berminatt dgn course ni. Dn bercita-cita nak jd geofizik atau ckgu fizik..sbb saya nak membabggakan ckgu physic saya...harap bleh bantu saya...dan saya nak tanya adakah saind gunaan ni sng nak masuk and adakah jurusan sgt popular...terima kasih..

Anonymous said...

salam cikgu, saya merupakan lepasan stpm tahun 2014 aliran sains, kalau result saya hanya 2.84..adakah saya mempunyai peluang untuk mendapat tempat d universiti tempatan dalam bidang kejuruteraan ????

Anonymous said...

salam ...sya pelajar diploma jurusan perakaunan.. namun saya kurang berminat dengan kursus ini dan hanya mendapat pointer sekitar 2.5++ ... saya berminat untuk menyambung kepada jurusan pendidikan nanti...ketika sarjana muda. adakah saya berpeluang..??? untuk maklumat saya aktif didalm bidang kokurikulum ketika di diploma

Anonymous said...

Assalamualaikum ckgu.

Saya pelajar lepasan stpm aliran sastera.
Ambik geog dan sjrah.
Alhamdulillah, kptusan baru ni lepas 3.5

Ckgu ada cdangan bagaimana saya perlu memilih u kerana persaingan skrg amat tinggi.
Mungkin mcadangkan kos yg bersesuaian dgn kptusan saya.

Anonymous said...

Assalamualaikum ckgu.

Saya pelajar lepasan stpm aliran sastera.
Ambik geog dan sjrah.
Alhamdulillah, kptusan baru ni lepas 3.5

Ckgu ada cdangan bagaimana saya perlu memilih u kerana persaingan skrg amat tinggi.
Mungkin mcadangkan kos yg bersesuaian dgn kptusan saya.

Anonymous said...

cikgu, saya nak penerangan, pengajian ijazah sarjana muda terutama di uitm dlm fakulti peniagan, kos apa yg xperlu kn ambil muet?
sekira ny cikgu ada kawan yg tahu pasal ne..

cikgu azhar said...

W.salam,

Anony Mac 22, 5:01
RU susah sedikit, tetapimasih boleh cuba, tetapi kalau u komrehensif seperti UiTM, Unimap, UMP, Utemdan UTHM mungkin ok, insya-Allah.

Didoakan berjaya, amin...

Anony 6.00 am
masih boleh sambung B.Acc, mengapa hendak beralih arah?

Anony 9.24 / 9.26
sudah dijawab dalam entri lain

Anony Mac 24
minimum muet band 3 syarat pengijazahan di malaysia (UA, ipts), tidak boleh lari. kecuali sdra/i telah dapat band 3 sebelum mendaftar di UiTM

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

SALAM CIKGU , UNTUK MENGAMBIL IJAZAH PERUBATAN DI UNIVERSITI DI MALAYSIA , ADAKAH PIHAK UNIVERSITI AKAN LIHAT RESULT SPM KITA TERDAHULU EVEN KITA DAH SKOR 4FLAT DI MATRIK OR DIP IN SCN ?

Anonymous said...

assalamualaikum cikgu..saya pelajar lepasan spm..kalau dari matrik nak sambung study ke luar negara dalam bidang perguruan boleh tak cikgu? harap cikgu dpt membantu terima kasih

cikgu azhar said...

W.salam

Anony mac 27'

ya dan tidak. ya jika keperluan muet band 5 di RU perlu ditampung dengan A Bahasa Inggeris SPM. selain itu, tiada masalah jika sudah 4.0 kecuali persaingan.

Anony mac 29,

kenapa mesti di luar negara? belakangan ini hanya kursus kritikal (perubatan, kejuruteraan) yang ada pakej itu. namun, ada skim biasiswa yang terhad dari Jepun (friendship program), Australia, Singapura dan USA.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

assalamualaikum cikgu. saya merupakn lepasan spm 2014 dan baru-baru ni saya mndapat result yg considered as 'baik' whch is 7a 2b+. sebenarnya, dr kecil lg saya ingin mnjd engineer tp dsebabkn b+ saya adlh fizik jd, saya sekarang tgh confuse whether saya still nk ambik engineer atau x. and bukn itu shj masalahnye. saya mndapat a dlam biologi and saya ad trfikir nk pursue studies saya dlam asasi sains hayat (doktor/vet). mana yg perlu saya ikut cikgu? impian saya yg lama atau yg baru?

tomoshi tekikatoka said...

salam.. untuk menjadi pakat psikitri adakah sy perlu mngambil kos pisikologi dahulu baru smbung berkaitan psikitri atau mcm mana? sy mencari yg brkaitna pakar psikitri tetapi keluar result berkaitan pisikologi.. tq

bibi_89 said...

Salam cikgu,
Saya berumur 26 thun dan sy sgt meminati bdg perguruan. Mslhnya dlu sy xdpt msuk ke maktab peguruan dsbb math sy yg skadar lulus. Oleh krn kecewa sy mgambil kursus radiografi di kolej swasta dan sukar mdpt pkrjaan. Skrg minat sy thdp bdg pguruan lbh2 lg pndidikan khas ( krn sy pnh jd guru gnti pndidikan khas smkin kuat. Jd persoalannya adkh sy plu mgmbil stpm sbg calon luar atau trus apply d mana2 uni yg sdiakan course ni? Klu ada uni mna yg trbaik utk sy apply? Tq cikgu :)

cikgu azhar said...

anony april 1:

tahniah atas pencapaian cemerlang spm. b+ fizik tiada masalah untuk asasi / matrik kejuruteraan. lebih penting matematik tambahan. vertarinar juga bidang profesional. jka dilema, istikharah sahaja. dua2 ijazah pun boleh, masuk ambil vertarinar, nanti buat eng. semasa bekerja secara separuh masa.

tomoshi tekikatoka,

psikiatari merupakan bidang kepakaran bagi doktor perubatan. kalau budak sastera buat psikologi yang ada puluhan cabang pengajian

bibi_89,

diploma dikira setara dengan stpm, boleh terus memohon. jalan lain mohon diploma pendidikan awal kanak-kanak Uni. Malaya (program eksekutif UMCDel), kemudian cari laluan ijazah di situ.

Wallahu a'lam ...

eiyra163 said...

Assalamualaikum cikgu.. sy era lpasan stpm 2014. sy dpt pointer 3.33 n sy bminat nk ambil kos pndidikan seni di uitm. ttpi msalahnye bi spm sy x kredit.math spm sy lpas. len syarat tuk kos tu pown sy lpas. sy ltak plihan ptme kos tu.. ade x peluang sy tuk dpt kos tu?? seni sy spm ngn stpm A.. mhon pncerahan ckgu.

cikgu azhar said...

W.salam Eiyra,

Tahniah atas pencapaian cemerlang stpm. bi spm boleh digantikan oleh muet. jika dekat dengan shah alam, jumpa terus dengan dekan fakulti seni dan reka bentuk (art and design) UiTM. paling tidak hubungi dengan telefon @ e-mel.

didoakan berjaya, amin ...

Anonymous said...

Assalamualaikum ckgu, saya nak tanya, seandainya pelajar tu dpt pointer hanya 1.5 ke atas dlm stpm, memang tak layak untuk smbung degree lah ye ?? Atau ada cadangan lain, sbb mmg nak smbung degree.. Buku baca setiap hari tp rezeki tak menyebelahi jugak.. Mcm mana ye ckgu ??

Anonymous said...

Assalamualaikum ckgu, saya nak tanya, seandainya pelajar tu dpt pointer hanya 1.5 ke atas dlm stpm, memang tak layak untuk smbung degree lah ye ?? Atau ada cadangan lain, sbb mmg nak smbung degree.. Buku baca setiap hari tp rezeki tak menyebelahi jugak.. Mcm mana ye ckgu ??

cikgu azhar said...

W.salam,

perihal layak dengan mendapat tempat hakikatnya dua perkara yang berbeza. kebanyakan UA menetapkan minimum 2.0 manakala ipts lebih fleksibel. sama ada mohon semula kursus diploma @ terus ke ipts, oum untuk sarjana muda.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

assalamualaikum..mohon sngat cg beri pencerahan.klau sya ambil diploma pengajian islam, bolehkah sya ingin menyambung ijazah dlm psikologi?

Anonymous said...

Assalamualaikum Ckgu, tumpang tanya, seseorg tu lepasan STPM tp dia hanya dpt pointer 1.6 ke atas sahaja, layak ke dia mndpt mana2 tawaran ke degree atau ada cadangan lain ?? Wlwpun dia boleh jwb exam dgn yakin pd mada tu, tp agak terkejut boleh dpt smpai mcm tu sekali.. Tak tahu mana silapnya ...

Nabila Shafika said...

Assalamualaikum Ckgu, tumpang tanya, seseorg tu lepasan STPM tp dia hanya dpt pointer 1.6 ke atas sahaja, layak ke dia mndpt mana2 tawaran ke degree atau ada cadangan lain ?? Wlwpun dia boleh jwb exam dgn yakin pd mada tu, tp agak terkejut boleh dpt smpai mcm tu sekali.. Tak tahu mana silapnya ... Adakah dia boleh mendapat kos lelong dan adakah peluang kerja yg baik dgn kos lelong itu ??

Anonymous said...

Assalamualaikum Ckgu, tumpang tanya, seseorg tu lepasan STPM tp dia hanya dpt pointer 1.6 ke atas sahaja, layak ke dia mndpt mana2 tawaran ke degree atau ada cadangan lain ?? Wlwpun dia boleh jwb exam dgn yakin pd mada tu, tp agak terkejut boleh dpt smpai mcm tu sekali.. Tak tahu mana silapnya ... Adakah dia boleh mendapat kos lelong dan adakah peluang kerja yg baik dgn kos lelong itu ??

cikgu azhar said...

W.salam,

Anony 5.22 am: boleh selagi memenuhi syarat am dan syarat khas program psikologi di u yang dipohon

Nabila Shafika: jika UA biasanya perlu 2.0 + ke atas, tetapi ipts o k. jalan lain ambil diploma dahulu kemudian sambung ijazah. jika sanggup demikian, insya-Allah cita-cita murni itu tercapai akhirnya.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Salam cikgu. Saya nak tanya,saya ada seorang kawan yang ada diploma ,tetapi sekarang dia sambung belajar Master tanpa mengambil degree. Adakah kita boleh sambung master tanpa mengambil degree? Dan adakah sijil Master dia diiktiraf selepas graduate ?

cikgu azhar said...

Salam,

tiada masalah jika diploma yang dimiliki setara dengan sarjana muda, misalnya diploma lanjutan. kalau diploma lepasan spm hanya bermasalah untuk memohon jawatan awam. sektor swasta o k sahaja.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Askum. Cg. Says pljr lepasan stpm 2014/2015.. Saya dapat
3.42 Dan b+ untk ekonomi. Dan saya nak ambik kos ekonomi. Pilihan saya ukm, uia, uum dan beberapa u yang lain.. Adakah saya layak cikgu untuk teruskan pljran dlm kos ekonomi?.. Dan says dapat band4 until must..

cikgu azhar said...

W.salam,

tahniah atas pencapaian cemerlang stpm. memang layak apatah lagi muet tiada masalah. namun, jika ditawarkan fakulti lain yang masih berkaitan dengan ekonomi, terima sahaja kerana masih boleh mengkhusus dalam pengajian ekonomi di peringkat ijazah tinggi, insya-Allah ...

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu. Saya baru tamat stpm dan memperoleh pngk 3.00 sahaja cikgu. Saya dpt temuduga ukm dalam bidang sains sosial (sejarah) dan upsi pendidikan sejarah. Soalan saya yang mana lebih baik utk saya focuskan dan peluang pekerjaan yg mana lebih cerah utk saya? Saya berminat utk belajar di ukm tetapi keputusan saya yang tidak memberangsangkan membuatkam saya tidak berkeyakinan

Leon Siew said...

Salam Sejahtera, nama saya Leon dari Lincoln University College.
saudara boleh melanjutkan pelajaran di college ini kerana college ini menawarkan hostel dan transport percuma apabila saudara belajar mengikuti khusus Pre-University atau khusus-khusus Diploma yang ditawarkan di Lincoln University College.
Saudara atau saudari yang berminat boleh menelefon saya atau sms saya, Leon 012-6575693. Hanya membayar pendaftaran RM500 sahaja dah boleh masuk kelas belajar dan baki yuran pembelajaran kita boleh menolong anda mendapatkan pinjaman Ptptn. Sila mempertimbangkan tawaran ini.

Terima Kasih.

cikgu azhar said...

W.salam,

buat persiapan rapi untuk temu duga kedua-dua ukm dan upsi, nantikan sahaja keputusan. apabila masuk u kelak, pilihan menjadi semakin luas.

semoga berjaya, amin ...

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu Azhar . Saya nak bertanya , apakah kerjaya untuk course sastera sejarah ? Bolehkah saya jadi guru ?

smilepeople said...

assalamualaikum saya nak tanya apakah bidang yg boleh disambung setelah tamat tingkatan 6..mohon kongsikan..seterusnya brpa pointer utk msuk u..sekian

Fu ey said...

Salam cikgu,saya mempunyai satu pertanyaan,jika saya mengambil subjek minor Biologi di PJJ USM, adakah terdapat sebarang peluang pekerjaan yang boleh saya ceburi selepas saya graduate. Sekarang saya ambil subjek major Antropologi/sosiologi,saya bimbang jika saya tamat belajar,saya tidak dapat mencari pekerjaan yang berkaitan dengan jurusan ini. Maklumat yang berkaitan dengan peluang pekerjaan Antropologi/Sosiologi juga tidak banyak. Sekarang saya masih di semester pertama,belum menentukan subjek minor,jadi saya ingin mendapatkan pandangan cikgu tentang jurusan ini.Sekian.

cikgu azhar said...

Salam,

anon jun 2: jika pngk baik, kemahiran insaniah dan kepimpinan menyerlah, peluang kerjaya lebih luas. sdra capai yang terbaik dahulu, o k?

smilepeople: boleh khususkan soalan lagi? kalau boleh pngk 3.2 +, pilihan lebih luas

Fu Ey: jika boleh bawa bio teruskan. sdri capai pngk teringgi dahulu (kalau mampu dean list) nanti peluang terbuka luas. ijazah bukan profesional boleh dikatakan setara

Miss melon said...

Assalammualaikum cikgu , saya nak number cikgu boleh tak ? saya nak tanya cikgu sikit , saya tgh mohon upu ni

Miss melon said...

Assalammualaikum cikgu , saya nak number cikgu boleh tak ? saya nak tanya cikgu sikit , saya tgh mohon upu ni

Yusry zulkifliey said...

Oky

Mardiana Malik said...

As salam cikgu sy nak tya adik sy dpt ker u sabah...sarjana muda seni gunaan...apakah pendapat cikgu...peluang slpas blja...

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu...sy dpt kursus sejarah di UM dan kursus sains matematik di UKM....sy x tahu nak pilih yg mana sbb sy minat dua2...boleh sy tahu peluang pekerjaan bagi kedua2 kursus ini..?

Muhd Faridz said...

as salam..stpm sy hanya 1.0 sja...alirn sastera...rayuan sya perlu ambk yg mana yg sesuai??

Muhd Faridz said...

as salam..stpm sy hanya 1.0 sja...alirn sastera...rayuan sya perlu ambk yg mana yg sesuai??

Anonymous said...

salam..cigu..sy hendak tahu,apakah peluang pkerjaan y ditawarkan selepas tamat pengajian sarjana muda seni gunaan dan kreatif(teknologi seni reka)..sy bru mndpt twrn dri ipta..sa tkut peluang pkerjaan tipis..

Anonymous said...

salam sejahtera dan salam satu malaysia saya ucapkan. saya pelajar lepasan stpm tahun 2014 aliran sastera..
maka hadirnya saya di laman ini kerana ingin bertanyakan possibility saya memilih kos pengurusan pelancongan dalam peringkat degree..
saya juga ingin mendapatkan nasihat ataupun cadangan daripada tuan mengenai kos pengurusan pelancongan.. adakah tuan menggalakkan saya mempelajari bidang ini memandangkan saya tiada pengetahuan asas mengenai kos ini?

nurfadhila nasya said...

assalam..cikgu, sy ada dpt tawaran biasiswa utk kos sains tulen. masalahnya, kos yg sy dapat di university ialah ijazah sarjana muda sains(biologi industry)..sy keliru sama ada biologi industry itu adalah kos sains tulen atau bukan.

cikgu azhar said...

W.salam

Mardiana Malik: tahniah kerana adik berjaya ke ums (seni gunaan)
paling penting belajar dan capai pngk terbaik. sambil itu kuatkan b i.
Insya-Allah peluang terbuka luas. semua bidang pengajian di u menyediakan modal insan unggul

Anon aug 11: dapat 2 RU sekali gus, tetapi berlainan ekstrem pengajian. sebab kedua2nya bidang umum, peluang pekerjaan bersifat terbuka. bidang sejarah tidak ditawarkan di banyak u. sains matematik hampir semua u ada

Muhd Faridz: memandangkan saingan sengit, baik mohon pengajian peringkat diploma balik. cuma semak pengajian diploma di uitm / politeknik ambilan november / mac

anon aug 13, 8.41: tahniah. tiada tawaran peluang pekerjaan secara automatik setelah tamat pengajian. kena melalui proses dan bersaing dengan sejumlah besar pemohon. maka, usahakan pencapaian terbaik. semua bidang pun sama, termasuk perubatan.

anon 11.05: tahniah dapat pengurusan pelancongan. apabila ditawarkan tempat bermakna u menaruh keyakinan terhadap kebolehan sdra/i. kuliah akan memberi pendedahan pengetahuan asas terlebih dahulu sebelum mendalam. fair to all students.

nurfadhila: sains tulen lawannya sains gunaan. contoh sains tulen: fizik, kimia, biologi. sains gunaan: kejuruteraan, komputer, sains neuklear dll. bioindustry lebih kepada sains gunaan jika kandungan kursusnya begitu. jadi kena semak kursus teras (wajib fakulti, jabatan) dan kursus elektif yang ditawarkan. biasiswa mana? boleh rujuk kembali penaja berkenaan.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

salam. saya pelajar uitm diploma pengajian perniagaan (insurans) adakah saya layak untuk memohon jurasan ijazah sarjana muda pengajian alquran dan sunnah? sedangkan saya tidak mempunyai lulusan bahasa arab di sekolah menengah. cuma ada mempelajari arab di uitm sewaktu sem3 dn 4.

Anonymous said...

salam. saya pelajar uitm diploma pengajian perniagaan (insurans) adakah saya layak untuk memohon jurasan ijazah sarjana muda pengajian alquran dan sunnah? sedangkan saya tidak mempunyai lulusan bahasa arab di sekolah menengah. cuma ada mempelajari arab di uitm sewaktu sem3 dn 4.

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu , saya lepasan stpm 2014 dan hanya mendapat pngk 2.09 . Keputusan upu baru2 ni saya tak dapat . Dan saya ingin membuat rayuan . Tetapi rayuan hanya ada dua pilihan . Saya terfikir untuk memohon uum . Antara uitm dan uum , yg mana lebih senang dapat ye ? Boleh ke saya mintak kedua2 nya uum atau satu uum dan satu uitm ? :)

cikgu azhar said...

W.salam,

anon aug 16: lebih baik hubungi terus usim, uiam tentang kes sdra/i. UM pula ada menawarkan diploma eksekutif pengajian Islam selama setahun yang boleh menjadi laluan ke kursus ijazah yang sdra/i sebutkan itu.

anon aug 17: jika muet band 4, tiada masalah ke uitm. cuba dua-dua lebih baik.

Wallahu a'lam ...

Mashita Mustaffa said...

Assalamualaikum cikgu. Anak saya mendapat tawaran melanjutkan pelajarannya di USM..Ijazah sarjana muda kepujian sains matematik. Selepas tamat nanti In shaa allah..kemanakah hala tujunya nanti

cikgu azhar said...

W.salam Puan Mashita Mustaffa,

tahniah puan atas kejayaan anak ke USM yang berstatus RU dan apex.

hala tuju lebih jelas jika berpencapaian cemerlang dalam akademik, kepimpinan dan kemahiran insaniah. tempoh 4 tahun sukar diramalkan, tetapi dengan pngk yang cemerlang, serta ciri modal insan unggul, insya-Allah banayk peluang kerjaya dan peluang menyambung ijazah tinggi.

Wallahu a'lam ...

Anaknda said...

Assalamualaikum.. Cikgu.. Boleh senaraikan universiti yang menyediakan bidang pengajian pendidikan untuk pelajaran kemahiran hidup. saya bercadahng habis degree yang saya tengah belajar sekarang untuk ambil degree pendidikan semula dalam bidag pendidikan.

Anonymous said...

Salam cikgu,
Saya nak Tanya.. Bolehkah lepasan matrikulasi aliran sastera memohon untuk melanjutkan pengajian dalam bidang matematik??? Kalau boleh dimana tempat utk melanjutkan pengajian tersebut???

Mimi Nadieyah said...

As'salam cikgu skarang sy menduduki stpm 2016 aliran kemanusiaan ekonomi dan baru lepas exam p1. tetapi keputusan p1 msih blm diumumkan.. dan dlm bln INI sy mendapat tawaran ke politeknik DLM jurusan elektrik and elektronik.. pada pendapat cikgu adalah patut sy menerima tawaran politeknik atau meneruskan f6??
Hal INI kerana sy bmbang tidak dapat mencapai pngk 3.0

Mimi Nadieyah said...

As'salam cikgu skarang sy menduduki stpm 2016 aliran kemanusiaan ekonomi dan baru lepas exam p1. tetapi keputusan p1 msih blm diumumkan.. dan dlm bln INI sy mendapat tawaran ke politeknik DLM jurusan elektrik and elektronik.. pada pendapat cikgu adalah patut sy menerima tawaran politeknik atau meneruskan f6??
Hal INI kerana sy bmbang tidak dapat mencapai pngk 3.0

Mimi Nadieyah said...

As'salam cikgu skarang sy menduduki stpm 2016 aliran kemanusiaan ekonomi dan baru lepas exam p1. tetapi keputusan p1 msih blm diumumkan.. dan dlm bln INI sy mendapat tawaran ke politeknik DLM jurusan elektrik and elektronik.. pada pendapat cikgu adalah patut sy menerima tawaran politeknik atau meneruskan f6??
Hal INI kerana sy bmbang tidak dapat mencapai pngk 3.0

cikgu azhar said...

W.salam Anaknda: utm, uthm, oum. semak upsi juga. lebih baik ambil diploma pendidikan lepas ijazah. jika ada kesempatan jumpa sendiri dengan dekan fakulti berkenaan atau sekurang-kurangnya hubungi penolong pendaftar fakulti yang sama. selamat mencuba ...

anon nov 27: boleh, jika dapat gred A dalam matematik matrikulasi. bidang sastera pun banyak yang bersifat kuantitatif gunaan seperti psikologi, ekonomi statistik, matematik ekonomi, perniagaan dll. ada banyak kursus gabungan sastera + sains di USM, UM dan Usim.

Wsalam Mimi Nadieyah: jika berminat dan boleh bawa pengajian kuantitatif dan teknikal, bdaftar di politeknik. bidang kejuruteraan sentiasa berkembang dengan syarat terus memperbaharui pengetahuan terkini menerusi pembacaan jurnal dan makalah berkaitan. nanti sudah ada ijazah kejuruteraan boleh ambil sarjana pentadbiran perniagaan (MBA) atau sarjana ekonomi. kedua-dua hasrat trcapai.

Wallahu a'lam ...

nur raihan said...

Salam cikgu...disini saya ada soalan...harap cikgu tak keberatan untuk menjawab...saya pelajar matrikulasi sem 2...dah nak tamat program pun...tapi saya masih keliru untuk mohon upu...boleh tak cikgu terangkan apa perbezaan jurusan sains laut,sains biologi marin,sains akuatik dan sains samudera...??? Soalan kedua saya...boleh tak cikgu terangkan sedikit mengenai zoologi dan universiti yang menawarkan program zoologi serta pointer dan status MUET yang diperlukan untuk diterima ketika memohon...dan saya ingin meminta pendapat cikgu, saya tertarik dengan program sains laut...jika harus memilih sains laut di UMS dan UMT...yang mana lebih patut saya pilih...harap cikgu menjawab soalan saya...terima kasih

Unknown said...

Assalamualaikum cgu... Jka sy ingin msuk ke ukm,adkh kptsan muet di ambil kira? Sy mndpt pngk 3.0 ttp muet cm dapat band1 ...

Anonymous said...

Assalammualaikum cikgu..sye mrupakan pelajar lepasan stpm 2014/2015..sy ingin melanjutkn pelajaran ke u dlm jurusan sejarah..peperiksaan penggal 1 sye mndapt B+..penggal 2 mbdapt A dan penggal 3 C-..ttpi utk penggal 3 sye repeat paper sejarah utk perbaiki gred pde bulan mac nnti..sye nak tnye kos sejarah ni adakah ssuai dgn gred sye itu dan bole x ckgu beritahu u mne yg ssuai dgn gred sye..

cikgu azhar said...

W.salam

nur raihan: setiap bidang ada fokus tertentu, tetapi banyak pula pengkhususan. misalnya oceanography, kejuruteraan, biodiversity dan banyak lagi. ancaman bencana, pencemaran dan kepupusan hidupan air juga diperinci.

2 zoologi bukan kursus kritikal. 3.2 + dan muet band 3 sudah o k untuk memohon. UM & UKM antara RU yang menawarkan zoologi. boleh cuba juga uni komprehensif macam ums & unimas.

3 ums & umt dua-dua pun o k. nanti istikharah

unknown: bergantung kepada syarat khas fakulti / bidang pengajian yang dipohon. ukm sebuah RU. persaingan lebih sengit

anon feb 6: cuba capai minimum A-
boleh cuba UKM, UM, upsi & unimas

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

saya bukan lepasan STPM tetapi lepasan Diploma Politeknik dalam bidang Perakaunan..saya mendapat CGPA 3.87 dan sudah bekerja 1 1/2 year as an auditor..sy minat nak melnjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi, saya minat pendidikan dan telah mendapat tawaran UPSI pendidikan Pengurusan Perniagaan dan UNIMAS Perakaunan..which one better in future? maybe cikgu pernah jumpa ke prospek b4 tok..wassalam...

Anonymous said...

assalammualaikum cikgu..sye nak tnye jika sye berminat dan ade rezeki mndapat tawaran kos sejarah di mana2 universiti di malaysia..adakah kos ini memberi peluang yg cerah utk sye di masa depan...selain itu, pekerjaan ape yg bole sye mohon nnti utk kos ini...harap cikgu bole membantu..terima kasih..

Unknown said...

Salam cikgu. Saya baru dapat keputusan spm 2015 dan sedang mengisi borang upu. Saya minat geo dan sains pada masa yang sama result saya alhamdulillah A untuk kedua dua subject tersebut. Soalannya, bidang apa yang sesuai untuk saya sambung di ipta nnti dan adakah peluang kerja nnti banyak dalam bidang geo dan sains? Terima kasih

nurhanis norsam said...

Salam cikgu. Saya baru dapat keputusan spm 2015 dan sedang mengisi borang upu. Saya minat geo dan sains pada masa yang sama result saya alhamdulillah A untuk kedua dua subject tersebut. Soalannya, bidang apa yang sesuai untuk saya sambung di ipta nnti dan adakah peluang kerja nnti banyak dalam bidang geo dan sains? Terima kasih

nurhanis norsam said...

Salam cikgu. Saya baru dapat keputusan spm 2015 dan sedang mengisi borang upu. Saya minat geo dan sains pada masa yang sama result saya alhamdulillah A untuk kedua dua subject tersebut. Soalannya, bidang apa yang sesuai untuk saya sambung di ipta nnti dan adakah peluang kerja nnti banyak dalam bidang geo dan sains? Terima kasih

Anonymous said...

salam cikgu, cikgu tahu tak mcm mana nak daftar ke uni luar negara?

puteri afii said...

assalamualaikum cikgu.. saya baru medapat keputusan stpm 2015, pointer saya 3.75. macam mana cara saya untuk contact cikgu untuk bertanyakan pendapat cikgu dengan lebih terperinci mengenai kos saya akan datang?

cikgu azhar said...

Salam,

anon feb 23: tahniah atas pencapaian cemerlang. jika cenderung sebagai akauntan / auditor hingga beroleh acca / macpa / ca / cfa dll pilih unimas. pendidikan perakaunan updi bersifat open market, statusnya setara dengan ijazah biasa yang lain. selain guru, boleh sambung hingga PhD untuk bergelar pensyarah

daftar online, kemudian ke kampus universiti berkenaan

Anon feb 24: prospek kerjaya bergantung keoada pencapaian pngk semasa belajar. jika terbaik, insya-Allah tiada masalah

nurhanis norsam: geologi / kejuruteraan tanah. sambunng ijazah tinggi lebih banyak peluang kerjaya

anon mac 8: daftar online, kemudian ke kampus universiti berkenaan

puteri afifi: e-mel: ibnurodzi@gmail.com

Anonymous said...

Assalammualaikum cikgu..sye nak tnye beberapa jurusan yg sye xberapa nk faham sngt..apakah itu kos antropologi dan sosiologi...kos antrolopologi dan dakwah serta kesusasteraan hibrid..sye dh search dlm internet tp still xfhm sngt...dan satu lagi klu kos antolopologi dan dakwah tuh, bole x sye mohon dlm upu nnti tp sye xdew latar belakang dlm jurusan agama di spm or stpm... hrap cikgu dpt membantu..terima kasih..

Anonymous said...

Assalamualaikum cikguu.. Saya merupakan lepasan stpm berminat utk menyambung pengajian eko di ukm dengan memperoleh pngk 4.00 dan eko A. Walaubgaimanapun, addmaths spm sy hanya mmperoleh E. Mengikut pengalaman cg, adakah sy mmpu utk membawa subjek2 eko berbekalkan addmaths spm E di u? Terima kasih

cikgu azhar said...

W.salam,

anon mac 18: kesusasteraan hibrid ialah kajian silang genre, misalnya penerapan unsur fiksyen dalam penulisan bersifat naratif / fakta. klik http://www.thomaslarson.com/memoir-writing-lectures/210-hybrid-narrative.html untuk perincian. ditawarkan oleh UMK. antropologi ialah kajian budaya, manakala sosioligi kajian tentang masyarakat. bidang antropologi terkini ialah antropologi forensik yang digabungkan dengan disiplin kimia dan biologi. sosiologi juga luas seperti sosiologi pembangunan, pendidikan, dll. cuba mohon UKM, UM atau USM. tentang antropologi & dakwah boleh letak sebagai pilihan bawah / terakhir ...

anon mac 23: tahniah dapat 4.00. tiada masalah tentang add math sebab markah akhir merupakan gabungan kehadiran, kuiz bertulis semasa kuliah, tutorial, tugasan, peperiksaan pertengahan semester dan peperiksaan akhir semester. peperiksaan akhir semester lazimnya hanya 40% daripada markah keseluruhan. lagi pun, matematik ekonomi & statistik lebih menjurus terhadap aplikasi. Insya-Allah, mampu mencatat A ...

Adilah Atikah said...

ijazah sarjana muda sastera dengan kepujian (sejarah) macam mana eh?

Nur Zaimah said...

Salam cikgu. Saya nak tanya kalau kita amik asasi sains pertanian upm, dan time degree kita nak mohon degree tesl. Bolehke?

Anonymous said...

Assalam cg.
Jikalau chemistry saya mendapat D dalam spm dan saya mendapat keputusan cemerlang dalam stpm aliran sains,layakkah saya untuk menyambung dalam bidang engineering semasa ijazah ??
mohon pencerahan

cikgu azhar said...

W.salam,

Adilah Atikah: pengkhususan sejarah di fakulti sastera dan sains sosial ( jika U M)

Nur Zaimah: kena jumpa dekan fakulti bahasa moden buat rayuan

Anon apr 19: tiada masalah jika demikian. spm dirujuk sebagai gantian gred stpm yang tidak mencukupi. contoh muet band 3 untuk pengajian kritikal boleh ditampung dengan minimum A- bahasa inggeris spm

Wallahu a'lam ...

Eydah Faridah said...

assalamualaikum cikgu..sy lepasan diploma uitm dgn pngk 2.67..sy telah bekerja sebagai guru tadika swasta..sy sangat berminat untuk menyambung ke ijazah pendidikan..layak ke sy untuk jadi guru sekolah menengah..dgn pngk sy tue bleh ke sy masuk ke upsi?..harap sngat cikgu bleh beri pndangan..terima kasih

Syahirah Dania said...

Assalam..cikgu saya nak tanya..saya pljr stpm 2016 jurusan agama..sekiranya saya ingin meneruskan degree dlm bidang farmasi boleh ke?

cikgu azhar said...

W.salam,

Eydah Faridah: jika muet band 4 ke atas, peluang masih cerah. jika tidak, baik ambil diploma eksekutif penndidikan awal kanak-kanak UM setiap Sabtu selama setahun. dari situ boleh sambung ijazah oendidikan UM.

Syahirah Dania: jika ipts lebih mudah. sebabnya UA mesti dapat pngk 4.0 di peringkat stpm sains, asasi atau mstrikulasi.

Wallahu a'lam ...

Zarina Yusoff said...

Salam cikgu... sy nk tanya pendapat cg tentang ank sy yg baru dpt keputusan matriks... keputusan kurang baik hanya cgpa 3.06..aliran fizik & kimia kursus apa yg sesuai utk dipilih bagi dia melayakkan diri memasuki universiti... tertentu.....dia sendiri x tahu kursus yang mana sesuai.. hrp cikgu bagi pandang..utk kami jadikan panduan. Terima kasih

Zarina Yusoff said...

Salam cikgu... sy nk tanya pendapat cg tentang ank sy yg baru dpt keputusan matriks... keputusan kurang baik hanya cgpa 3.06..aliran fizik & kimia kursus apa yg sesuai utk dipilih bagi dia melayakkan diri memasuki universiti... tertentu.....dia sendiri x tahu kursus yang mana sesuai.. hrp cikgu bagi pandang..utk kami jadikan panduan. Terima kasih

cikgu azhar said...

Salam Puan Zarina Yusoff,

Insya-Allah, bakal diterima masuk sebagai mahasiswa. untuk RU (um, ukm, upm, usm, utm) mohon sebarang kursus BSc. uni. lain boleh mohon kejuruteraan, pendidikan sains (upsi). lebih mudah jika muet dapat band 4 ke atas.

Wallahu a'lam ...

Muhammad Irfan said...

Assalamualaikum, saya nak tanya apakah program sarjana muda yang baik dan tepat untuk lepasan matrikulasi perakaunan yang senang untuk mendapat pekerjaan?

cikgu azhar said...

W.salam Muhammad Irfan,

sepatutnya perakaunan, nanti sambung acca, macpa atau ca. peluang kerja bergantung kepada pngk & kemahiran insaniah (ciri modal insan terbaik)

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Tumpang tanya cikgu , pngk saya hari tu 2.6 adakah saya layak untuk memohon kos bm di ukm

Aishah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
muhd raihan said...

Cikgu saya lepasan spm kelas sains result 6A tapi saya dpt gred D dalam subjek bahasa ingeris .dan saya x ambil subjek fizik smasa f5 ... saya dapat tawaran tingkatan 6 aliran sains.sprti yg dketahui f6 antara exem yg trsusah...saya risau kalau saya x dpt menguasai ilmu jika penyampaianny dlm bahasa inggeris selain itu english saya hancur... adakah saya patut keluar jurusan ke aliran kemanusiaan( ekonomi, geo, sejarah? ??? Apa pendapat cikgu...saya dlm delemaa ni...kerana subjek2 kemanusiaan sya xda asas Sedihh saya...

Lydia said...

Assalamualaikum...terasa janggal bila sy y telah berusia untuk mcelah di sini. Ini kerana sy bkn lepasan spm, stpm @ u. Sy sudah bekerja sebagai Pemaju Masyarakat (PM) Taska KEMAS. Wlupn sdh hampir 10th bekerja tetapi saya bru bpeluang utk myambung pelajaran peringkat diploma thn 2012 ats tajaan Jabatan KEMAS & kerjasama UPSI. Sy grade DPAKK UPSI 2015 dgn result pngk akhir 3.67. Persoalannya di sini, sy mahu menyambung ke program Ijazah sarjana muda pendidikan awal kanak-kanak. Adakah sy perlu mengambil muet lg? Sbb sy mengambil muet thn 2004. Uni apa y mnawarkn pjj utk program tersebut slain drpd UPSI?

cikgu azhar said...

W.salam,

muhd raihan: masih sains atau sudah bertukar?

Lydia,

tiada masalah. pendidikan tidak dibatasi usia. tahniah atas pencapaian cemerlang. selain upsi, boleh mohon UM atau ukm.

tempoh hayat sah muet 5 tahun. kena ambil balik.Wallahu a 'lam ...

Unknown said...

Assalamualaikum cikgu,
Saya lepasan matrikulasi dengan cgpa 3.24. Saya dapat dua tawaran degree:
USM-Sastera Terjemahan dengan Intepretasi
UMT-Sains Kimia Analisis dan Persekitaran
Masalahnya di sini ialah kedua-duanya course baru dan saya berbelah bahagi nak memilih yang mana satu. Saya meminati kimia yang ke arah forensik tetapi saya lebih yakin dengan kemampuan saya untuk cemerlang dalam bidang yang lagi satu. Pada pendapat cikgu, course yang manakah harus saya pilih? Terima kasih cikgu.

Nabila Zakrina said...

Assalamualaikum cikgu,
Saya lepasan matrikulasi dengan cgpa 3.24. Saya dapat dua tawaran degree:
USM-Sastera Terjemahan dengan Intepretasi
UMT-Sains Kimia Analisis dan Persekitaran
Masalahnya di sini ialah kedua-duanya course baru dan saya berbelah bahagi nak memilih yang mana satu. Saya meminati kimia yang ke arah forensik tetapi saya lebih yakin dengan kemampuan saya untuk cemerlang dalam bidang yang lagi satu. Pada pendapat cikgu, course yang manakah harus saya pilih? Terima kasih cikgu.

cikgu azhar said...

W.salam Nabila Zakrina,

jika mampu, memang elok pilih kimia. sambung hingga Ph.D forensik supaya pilihan kerjaya lebih luas. andai memilih terjemahan, cuba hubungi dbp & institut terjemahan tentang prospeknya selain ahli akademik (juga kena buat PhD).

jika masih dilema, istikharah.

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

saya baru terbaca article blog ni. cikgu saya ingin bertanya, saya lepasan matrikulasi dan mndapat tawaran sains gunaan di usm dan kejuruteraan kimia di ump. menurut cikgu mana satu yang mendatangkan keuntungan, pilih universiti yang hebat atau pilih course yang menjadi tarikan ramai ?

Anonymous said...

kalau saya masuk matrikulasi dalam aliran sains boleh ke untuk degree nanti saya ambil law

Anonymous said...

kalau saya pelajar matrikulasi dalam aliran sains boleh ke untuk degree nanti saya ambil law

Anonymous said...

Salam .. Boleh ke sambung belajar ijazah di luar negara ? ataupun kene ambil master/phd baru boleh study abroad ??

Anonymous said...

Salam,

Anon aug 21: setiap bidang pengajian pasti ada kelebihan tertentu. sebab itu ditawarkan. jika sdra cenderung terhadap disiplin ikhtisas, kejuruteraan adalah jawapannya. sains gunaan juga banyak pengkhususannya. barangkali sudah pun tamat minggu suai kenal. uni mana pilihan sdra?

Anon aug 26: insya-Allah boleh. syaratnya pngk 3.8 + dan muet minimum band 4

Anon aug 30: ijazah pertama pun boleh, tetapi biasiswa amat terhad. pilihan lain, tanggungan ibu bapa, atau belajar sambil bekerja di sana

Wallahu a'lam ...

Hannah Boss said...

Tahun ini segera akan berakhir, adakah anda mencapai matlamat anda yang anda tetapkan untuk tahun ini? Kami berada di sini untuk membantu anda merealisasikan impian anda. Memohon untuk pinjaman serta-merta hari ini dan membina semula perniagaan anda dan memulakan usaha yang lebih baik dan menangkap impian anda. Kami memberi seluruh dunia pinjaman dan apa-apa jumlah yang anda mahu. Hubungi kami sekarang (hannahbossloanfirm@gmail.com) Berimanlah i, Puan Hannah Boss. masa depan anda adalah selamat.

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu. Saya nak jadi seorang cikgu. Jadi, kalau nak minta kos dekat U nanti, kena minta U yang kos pendidikan ke kos biasa pun dah boleh jadi cikgu? Mohon penjelasan. Terima kasih.

Anonymous said...

Sy masih lagi pelajar STPM dan sy amat meminati bidang Sejarah ... Boleh sy tahu U mana menawarkan kursus ni dan berapa PNGK yg perlu sy target?

Anonymous said...

Cikgu.. saya merupakan pelajar stpm 2012 dgn cgpa 2.16 sahaja iaitu lulus smua m/pljrn (2c+ 2c)
Bolehkah saya memohon ijazah perniagaan di uitm walaupun pointer saya rendah?

Fazirah Hanafiah said...

Salam, nak tumpang Tanya klu nak sambung ijazah dr matrik....kursus APA yg sesuai yg kerjaya terjamin mass hadapan?

Fazirah Hanafiah said...

Salam ,nak tumpang Tanya kursus APA yg menjamin kerjaya kite apabila sambung ijazah BG budak matrikulasi?

Siti Hajar (Rika) said...

Salam cikkgu

Saya adalah pelajar yang bakal menamatkan stpm pada tahun ini.

Apakah kelayakan yang perlu ada untuk ijazah sarjana muda bahasa & linguistik sebab saya sangat berminat dgn bahasa, lebih2 lagi bahasa cina dan bahasa jepun.

Mohon penjelasan daripada cikgu.

Siti Hajar (Rika) said...

Salam cikkgu

Saya adalah pelajar yang bakal menamatkan stpm pada tahun ini.

Apakah kelayakan yang perlu ada untuk ijazah sarjana muda bahasa & linguistik sebab saya sangat berminat dgn bahasa, lebih2 lagi bahasa cina dan bahasa jepun.

Mohon penjelasan daripada cikgu.

Anonymous said...

assalamualaikum cikgu..boleh saye tahu mcmmnenkpegi mesir utk amik jurusan psikologi??berapa A SPM yang perlu saya dapat dan seterusnye..

Syazwan Daud said...

👍

Anonymous said...

Apa yang dipelajari dalam Ijazah sarjana muda sains sosial dengan kepujian (linguistik)

Mesopotamia Ninggal bin sila said...

Assalamualaikum... Saya nak bertanya kalau pointer utk stpm saya 3.02 ,muet band 3 layakkah ke ukm atau usm dalam bidang sains sosial

cikgu azhar said...

Salam,

anon okt 5: mohon upsi / um / usm / ipta lain bidang pendidikan

anon okt 7: ukm, um, usm, unimas, ums; pngk 3.2 ke atas

anon okt 21: mohon sahajalah. jka dipanggil temu duga buat persiapan rapi

faziran hanafiah: bidang ikhtisas

siti hajar rika: u m atau upm. ada temu duga. mesti bersedia

anon jan 21: jika kewangan o k, tiada masalah

syazwan daud: ?

anon feb 2: senarai panjang. rujuk laman fakulti yang berkenaan. banyak pengkhususan

mesopotamia ninggal bin sila: kursus bukan kritikal boleh cuba

Wallahu a'lam ...

my name is hamzah said...

assalamulaikum cikgu. saye beroleh 3.00 mcm tu. bolehkah saya masuk ke UPSI. kerana saya meminati bidang peguruan lebih-lebih lagi dalam subjek sejarah.

Anonymous said...

Cikgu sy sedang buat stpm dan baru keluar result sem 1 iaitu B (pa),B+(sej),F (eko) ,C+(pp)..saya juga akan retake 4 subject tersebut nanti..sy ingin menjadi polis..sy x tahu ape yang bidang sy patut ceburi nanti ? Cikgu sy kata sy kene masuk kor suksis dekat uni awam nanti,peluang lebih luas tetapi tidak pasti bidang ape yang patut diambil..boleh cikgu explain ? Tq

Anonymous said...

Cikgu sy sedang buat stpm dan baru keluar result sem 1 iaitu B (pa),B+(sej),F (eko) ,C+(pp)..saya juga akan retake 4 subject tersebut nanti..sy ingin menjadi polis..sy x tahu ape yang bidang sy patut ceburi nanti ? Cikgu sy kata sy kene masuk kor suksis dekat uni awam nanti,peluang lebih luas tetapi tidak pasti bidang ape yang patut diambil..boleh cikgu explain ? Tq

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
chicken nuggets said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

CIKGU!!!! result stpm saya teruk meyhhhh. pointer dapat 1.5 jeeeeee. MUET dapat band 3. macam mna ni cikgu? saya ada harapan ke nak mohon sambung ijazah? help me please!!!

cikgu azhar said...

W.salam,

Hamzah: persaingan ke upsi memang sengit walaupun kebanyakan bidang pengajian diklasifikasikan sebagai 'open market'. boleh cuba masukkan sebagai salah satu pilihan. kena temu duga jika disenarai pendek.

anon feb 18: bidang apa pun boleh dengan pngk yang baik, serta memenuhi syarat fizikal tubuh badan. memang benar cakap cikgu sdra sebab kalau sudah ditauliahkan sebagai inspektor semasa di UA suatu kelebihan.

anon mac 1: dengan gpn 2.71 memang sukar. boleh mohon kursus diploma di uitm / politeknik sebagai laluan seterusnya.

Wallahu a'lam ...

Raja Money said...

Selamat Sejahtera Cikgu . CGPA STPM saya 3.67 dan Muet band 4 , saya sangat berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam ijazah sarjana muda sastera sejarah di ukm ,spm result saya dalam sejarah adalah A+ , saya sangat berminat sejarah ,bolehkah saya mendapat tempat di ukm atau um

Anonymous said...

Salam cikgu, baru-baru keputusan STPM 2016 telah keluar dan saya telah mendapat 2.83 shj. Pa, pp dan bm saya gred B manakala eko saya C+ saya ingin bertanya kpd cikgu adakah saya layak untk smbung degree? Dan kos apa yg perlu saya ambil utk melayakkan saya masuk U harap cikgu membalas yer. Terima kasih

cikgu azhar said...

Selamat sejahtera Raja Money,

stpm pun sejarah dapat A? jika demikian memang cerahlah peluang

Salam anon mac 3,

bergantung kepada muet. jika band 4 peluang masih cerah
cuba pengurusan teknologi unimap, pengajian bahasa asing upm, um

Wallahu a'lam ...

Raja Money said...
This comment has been removed by the author.
Raja Money said...

Ya cikgu sejarah stpm A , terima kasih cikgu

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu. Saya lepasan stpm 2016 dgn mperolehi pointer 3.50 (pa=A- bm=A- Sj=B Pp=A-) saya tidak tahu kos apa yg blh perlu dpohon ngn result saya. Cikgu boleh beri pendapat ?

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM CIKGU,

SAYA AAIMAN, LEPASAN STPM 2016..CUMA DAPAT CGPA 2.42

PENGAJIAN AM : C+
BM : B-
KESUSASTERAAN MELAYU : C+
GEOGRAFI : C+


DENGAN KEPUTUSAN STPM SEPERTI INI, APAKAH COURSE YANG SESUAI UNTUK SAYA POHON?

BERJAYA KE DAPAT MASUK U?

TERIMA KASIH CIKGU

Dayah_Hisham said...

assalamualaikum cikgu azhar...
jika ada kelapangan, saya nak minta cg utk bantu saya buat pilihan kos dan universiti

cikgu azhar said...

W.salam,

anon mac 5: pengajian perniagaan uum, keusahawanan umk, sains pentadbiran uitm dan lain-lain. jika muet band 4, boleh mohon U M (fakulti perniagaan dan perakaunan)

aaiman: tak sebut muet band berapa. jika muet minimum band 4 boleh mohon mass com uitm, pengajian bahasa asing UM, upm

Dayah_Hisham: insya-Allah. perincian keputusan, termasuk muet

Wallahu a'lam ...

Anonymous said...

Askm cikgu.nk tye klu ambl stpm jurusan apa yg mmblhkn smbg medic ?di sklh agama ada tak stpm untk smbg medic ?tk

nini said...

assalamualaikum..saya nak tanya..saya lepasan diploma in accountancy dan cgpa 3.79 di sebuah kolej swasta..saya ingin further study in degree..jurusan apakah yg layak dan sesuai untuk saya pilih ?

Anonymous said...

ASsalamualaikum cikgu. Apakah peluang pendidikan selepas stpm jika saya mengambil pendidikan seni.Apakah course yg sesuai untuk saya apply semasa ijazah?

kwon jihyo said...

salam...cg..sye merupakan pelajar stpm bgy tahun 2017..sye berminat utk menjadi pakar kriminologi...apakah aliran yang saya patut ambil di stpm?aliran sains atau kemanusiaan

Anonymous said...

cg saya dapat diploma kejuruteraan mekanikal kalau saya nk sambung degree ke utm johor
berapa pointer untuk fakulti tersebut
berapa kredit transfer yang diperlukan
berapa tahun saya kena belajar semasa degree (ade tk dalam 2 tahun)

Cahaya Puteri said...

as salam, saya lepasan matrikulasi dan pointer sem 1 saya hanya 2.77 jadi pada pendapat cikgu, kos apa yg sesuai ya ?

Miss said...

Cg , nk tya klaw lepasan matrik sains bleh ke mohon ntuk ke bdng agama ? Mksdunya selain bdng sains ? Hrap jwab , trima kaseh cg =)

cikgu azhar said...

W.salam,

anon mac 17: mesti aliran sains. lebih baik ambil asasi perubatan usim

anon mac 19: ipta mengutamakan lepasan stpm / setara. sambung ipts untuk ijazah asas, ijazah tinggi baru masuk UA. boleh perakaunan (tulen)atau gabung dengan sains komputer

anon may 16: mohon uitm (seni halus, seni tampak, reka bentuk)

kwon jihyo: aliran sains (kinia forensik), kemanusiaan (pengajian keselamatan strategik, antropologi forensik). jalan lain ijazah asas apa pun boleh. sambung sarjana kriminologi

anon may 21: utm berstatus RU. minimum pngk 3.6, muet band 4. baru peluang tinggi

cahaya puteri: sebarang kursus fakulti sains, kecuali yang berstatus pengajian kritikal

miss: sebagai minor o k. misalnya, sains komputersebagai major

Wallahu a'lam ...

«Oldest ‹Older   601 – 785 of 785   Newer› Newest»