SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, October 20, 2014

RESTORAN HARGA MURAH DI IPOH (PAY LESS FOR DELICOUS BREAKFAST, LUNCH)



Alasan mengejar masa ialah ungkapan klise bagi golongan yang sering makan minum di luar rumah. Selain itu, ada juga alasan tentang tukar selera atau berasa jemu dengan makanan ringkas yang boleh disediakan sendiri seperti lempeng kosong cicah kari atau oat. Hakikat sebenar ialah masih punya wang dan kuasa beli, serta tidak payah mencuci perkakas makanan.

Bagi pegawai kerajaan kumpulan A (pengurusan dan profesional), mereka dilarang daripada membeli atau menikmati makanan di tepi jalan sepertimana yang digariskan dalam perintah am kerajaan. Namun, sama ada memang tidak tahu atau buat-buat tidak tahu, peraturan itu hanya tinggal di atas lembaran naskhah perintah am yang tidak pernah ditelek lagi setelah melepasi proses pelantikan dan pengesahan jawatan. Tambahan pula, makanan yang dijual oleh penggerai, penjaja dan peniaga pasar malam selalu pula lebih enak dan berkhasiat justeru sudah terdapat penjual jalanan yang memiliki kelayakan kulinari dan sajian.

Kriteria pemilihan makanan ialah dari segi harga, kebersihan, layanan dan kedudukan sesebuah tempat jualan. Pelanggan juga kebiasaannya peka tentang penampilan dan kesihatan penjual makanan. Semoga suatu hari nanti, semua penaiaga makanan perlu mempamerkan sijil kelayakan perniagaan setelah lulus saringan kesihatan dan kursus intensif penjualan makanan berkhasiat.

Ipoh memang terkenal sebagai tumpuan pengunjung untuk makan-makan, lebih-lebih lagi pada  pada hujung minggu dan musim percutian. Bandaraya Ipoh hidup 24 jam kerana banyak premis makanan, khususnya restoran mamak sentiasa dibuka. Orang ramai seakan-akan tidak peduli tentang keburukan berat badan berlebihan atau bahaya perisa tambahan tertentu.
Terdapat sebuah restoran yang mendapat sambutan hangat golongan pelajar dan tentera di Taman Cempaka, Ipoh iaitu Restoran Halimah Bachik. Disebabkan sewa kedai di Taman Cempaka berdasarkan kontrak tertentu, sudah banyak kali restoran itu bertukar tempat. Pada hal, Halimah Bachik sudah memiliki jenama kukuh, setara dengan Restoran Sabar Menanti dan Restoran Tasik Raban berhampiran Stadium Perak.

Pengasas restoran, Puan Halimah Bachik sudah menyerahkan pengurusan restoran kepada adik-beradik yang lain. Cawangan restoran di Ampang juga sudah ditutup walaupun petugas di situ juga tidak menang tangan melayan pelanggan. Masalah tipikal dari segi memperoleh pekerja yang amanah dan mahir yang dihadapi oleh usahawan makanan juga dikongsi oleh Restoran Halimah Bachik.

Taman Cempaka berkedudukan strategik justeru sebahagian besar pelajar Politeknik Ungku Omar menyewa rumah kos rendah di situ. Selain itu, kem tentera Tambun hanya terletak bersebelahan, manakala sekolah ternama seperti Star, Izzudin Shah dan Kolej Vokasional (dahulu Teknik Brash) juga sangat berdekatan. Selain itu, Institut Penyelidikan Haiwan, Jabatan Kimia dan Jabatan Geosains juga hanya dalam jarak berjalan kaki.

Restoran Halimah Bachik ‘diserbu’ ketika waktu sarapan pagi dan makan tengah hari. Hidangan roti canai dalam tray disediakan dengan lebih bersih berbanding restoran mamak. Menu lazim seperti mi goreng, nasi goreng, kuetiau dan lontong juga disediakan. Kuih-muih yang diletak oleh peniaga luar atas cabutan komisen juga boleh dibeli.

Harga makanan yang perlu dibayar memang sangat berpatutan. Barangkali keluarga Halimah Bachik mementingkan keberkatan dalam perniagaan makanan, iaitu kebajikan dan keuntungan secara sekali gus. Maka, kadar harga pelajar juga dapat dinikmati oleh keluarga tentera, pensyarah politeknik dan pengunjung lain. Kaum Cina dan India juga kelihatan sama kerana mereka juga sanggup membayar untuk hidangan yang enak dan berkhasiat.

Restoran Halimah Bachik hanya beroperasi sehingga pukul dua atau tiga petang setelah juadah makan tengah tengah hari habis dijual, termasuk secara bungkus. Waktu lewat petang ialah tempoh berehat dan bertenang buat petugas restoran. Hendaknya tabiat makan kita juga demikian …

No comments: